Hospodářský vývoj Japonska v letech 1953–1979 - Mucha, Daniel (2022)
Hlavním cílem práce je analýza hospodářského vývoje Japonska v letech 1953-1979. Práce se zabývá především analýzou ekonomických ukazatelů a faktorů, které ovlivnily hospodářský vývoj Japonska. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku ekonomických ukazatelů a souvisejících teorií. Dále se teoretická část věnuje vývoji Japonska a jeho ekonomiky v době okupace. Jsou analyzovány také stěžejní kroky, změny a události, které v té době nastaly. Praktická část je zaměřena na analýzu faktorů, ekonomických ukazatelů a také na samotnou proměnu Japonska z mezinárodního hlediska. Přínos práce spočívá v hlubší analýze vnitřních, ale také vnějších faktorů a okolností, které zapříčinily významný hospodářský růst ve sledovaném období. Hlouběji je analyzována průmyslová politika a s ní spojená racionalizace, která měla nezpochybnitelný vliv na rozvoj důležitých exportních odvětví. Dále jsou analyzovány další důležité faktory ekonomického růstu, za zmínku stojí ku příkladu vysoké domácí úspory, z kterých se zčásti financovala modernizace japonského průmyslu. Významný hospodářský růst, který je také označován jako hospodářský zázrak, vynesl Japonsko mezi nejvyspělejší a nejsilnější světové ekonomiky.