Hospodářský vývoj Japonska v letech 1953–1979 - Mucha, Daniel; Skřivan, Aleš, 1973-; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Hlavním cílem práce je analýza hospodářského vývoje Japonska v letech 1953-1979. Práce se zabývá především analýzou ekonomických ukazatelů a faktorů, které ovlivnily hospodářský vývoj Japonska. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku ekonomických ukazatelů a souvisejících teorií. Dále se teoretická část věnuje vývoji Japonska a jeho ekonomiky v době okupace. Jsou analyzovány také stěžejní kroky, změny a události, které v té době nastaly. Praktická část je zaměřena na analýzu faktorů, ekonomických ukazatelů a také na samotnou proměnu Japonska z mezinárodního hlediska. Přínos práce spočívá v hlubší analýze vnitřních, ale také vnějších faktorů a okolností, které zapříčinily významný hospodářský růst ve sledovaném období. Hlouběji je analyzována průmyslová politika a s ní spojená racionalizace, která měla nezpochybnitelný vliv na rozvoj důležitých exportních odvětví. Dále jsou analyzovány další důležité faktory ekonomického růstu, za zmínku stojí ku příkladu vysoké domácí úspory, z kterých se zčásti financovala modernizace japonského průmyslu. Významný hospodářský růst, který je také označován jako hospodářský zázrak, vynesl Japonsko mezi nejvyspělejší a nejsilnější světové ekonomiky.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses