Velká Británie versus Argentina. Příspěvek k hospodářským a politickým souvislostem tzv. Falklandské války v 80. letech 20. století - Hartmann, Jan; Kovář, Martin, 1965-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Abstrakt Autor v bakalářské práci analyzuje dopady a míru vlivu války o Falklandské ostrovy na vládu a popularitu premiérky Margaret Thatcherové ve Velké Británii. Hlavním předmětem zkoumání je, zda vítězství Británie v této válce bylo jedním z hlavních faktorů, které pomohly Konzervativní straně vyhrát parlamentní volby v roce 1983, díky nimž zůstala Thatcherová ve funkci premiérky na další funkční období, během něhož naplno nastolila odklon od dosavadní podoby „státu blahobytu“, snížení moci odborů, rozsáhlou privatizaci a celkovou liberalizaci státu a hospodářské politiky, která se do dějin zapsala jako thatcherismus. Výsledky analýzy potvrdily, že vítězství ve válce o Falklandy zvedlo míru popularity jak premiérky Thatcherové, tak Konzervativní strany. Válka o Falklandy pravděpodobně nebyla hlavním důvodem vítězství Konzervativní strany ve volbách 1983, byla ale hlavním důvodem absolutního vítězství strany. Práce ukazuje, že válka, která bývá často označována jako „zbytečná“, měla dalekosáhlé dopady na Argentinu, kde se v důsledku porážky zhroutil vojenský režim, i na Británii, jež se vydala na cestu ekonomické, sociální i zahraniční politiky, založené na liberalismu a tradičních hodnotách, jak je známe dodnes.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses