Trendy v distribuci hudby se zaměřením na nezávislá hudební vydavatelství v ČR - Myslivec, Antonín; Šubrt, Daniel; Grosman, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Technologický vývoj ve světe způsobuje rychlé změny v odvětvích pracujících s novými technologiemi. Takovým odvětvím je i hudební průmysl. S ohledem na vysokou proměnlivost je komplikované udržovat si přehled o jeho struktuře a aktuálních trendech. V případě nezávislého sektoru, který není příliš konsolidovaný, je to velmi složité. V České republice k mapování hudebního průmyslu dochází intenzivněji až v posledních letech. Cílem práce je k této snaze přispět a popsat aktuální situaci v tomto odvětví. S ohledem na poznatky v teoretické části, vycházející z odborné literatury, jsou v rámci praktické části formou kvalitativního výzkumu zpracovány hloubkové rozhovory s managery a pracovníky nezávislých hudebních labelů. Bylo zjištěno, že nezávislá hudební vydavatelství dokážou okolo sebe tvořit komunity lidí a přispívat k diverzitě nabídky lokální hudební scény. Významná jsou z hlediska podpory lokálních, většinou menších či středně velkých umělců. Vzhledem k odlivu peněz z odvětví musejí hledat nové zdroje financování a přizpůsobovat tomu svůj obchodní model. Vzhledem ke svému lokálnímu rozsahu nejsou nucena rychle se přizpůsobovat novým trendům. Nezávislá hudební vydavatelství vytvářejí značné množství nepřímých zaměstnání, díky čemuž pozitivně přispívají ekonomice své země.
Vedoucí práce: Daniel Šubrt
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses