Zhodnocení zadluženosti českých domácností v období 2012-2022 - Podlipná, Evelína; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato práce se zabývá problematikou zadlužení českých domácností v období let 2012-2022, se zaměřením na vybrané faktory, které působí na rozhodování o zadlužení. Cílem práce je ověřit hypotézy, zda se v době restriktivních opatření České národní banky domácnosti zadlužovali méně a zda se lidé s vyšší úrovní dosaženého vzdělání zadlužují méně než lidé s nižší úrovní dosaženého vzdělání. Teoretická část práce za pomoci literární rešerše vysvětluje pojmy a ekonomické teorie spojené s rozhodováním o spotřebě a úsporách, charakterizuje vybrané úvěrové produkty, zmiňuje důsledky zadlužení a možnou prevenci dluhové pasti. Praktická část analyzuje vývoj a strukturu úvěrů ve sledovaném období, příčiny rostoucího zadlužení a jeho vliv na HDP. Analýza zadlužení v době restriktivních opatření pak vyvrací hypotézu, že se v tomto období domácnosti zadlužovaly méně. Dále praktickou část tvoří analýza dat získaných dotazníkovým šetřením. Pomocí statistické metody chí-kvadrát test je prokázán kauzální vztah mezi rozhodováním o zadlužení a pohlavím, rodinným stavem, ekonomickou aktivitou a výší příjmu. Kauzální vztah naopak není potvrzen u vztahu zadlužování s úrovní dosaženého vzdělání a je tak vyvrácena hypotéza, že lidé s vyšší úrovní vzdělání se zadlužují méně než lidé s nižší úrovní vzdělání.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses