Analýza a komparace Indexu vnímání korupce a starobního důchodu v zemích V4 a ve Švédsku, Norsku, Finsku a Dánsku mezi lety 2012-2021 - Šostková, Barbora; Čečrdlová, Andrea; Čáp, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této práce je pomocí metody komparace prokázat provázanost vývoje Indexu vnímání korupce a vývoje parametrů důchodového systému ve sledovaném období 2012-2021, konkrétně v zemích V4 a následně v Dánsku, Finsku, Norsku a ve Švédsku. Hypotéza práce je v souladu s vývojem, kdy při zesílení sociálního zabezpečení v zemi poklesne vnímaná míra korupce a to v následujícím znění: Pokud se v zemi vyvíjí důchodový systém ve prospěch jeho účastníků, poklesne zde i míra korupce. Teoretická část práce je zaměřena na literární rešerši odborných pramenů, v níž jsou vysvětleny základní definice pilířů penzijních systémů a penzijních plánů, dále je zde vysvětlen princip sbírání dat a výpočtu Indexu vnímání korupce. Následně je provedena deskripce, která má za úkol vylíčit vývoj jednotlivých důchodových systémů v osmi sledovaných státech, jejich současnou podobu a míru diverzifikace aplikovanou na celé systémy i jejich jednotlivé pilíře. V praktické části je se záměrem potvrdit či vyvrátit hypotézu provedena komparace vývoje Indexu vnímání korupce s vývojem poměru průměrného starobního důchodu a průměrné mzdy. Dále jsou s Indexem vnímání korupce komparovány základní a procentní výměry, důchodový věk, či výdaje na starobní důchody jako procenta z celkových výdajů státního či vládního rozpočtu. Tato část také nabízí komparaci vývoje parametrů složek důchodových systémů ve sledovaných státech, aby bylo možné pozorovat odlišnosti mezi jednotlivými systémy. V závěru práce je vyhodnoceno potvrzení základní hypotézy, například v Polsku. U zemí, kde se vývoj míry korupce a síly sociálního zabezpečení liší jsou položeny otázky, které mohou být užitečné pro další zpracování této problematiky.
Vedoucí práce: Andrea Čečrdlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses