Analýza financování operačních programů zaměstnanosti z prostředků Evropské unie v České republice v období dvou exogenních krizí 21. století - Kubešová, Kristýna; Nebeská, Olga; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Hospodářské krize jsou dlouhodobou součástí tržně komfortních ekonomik. Z každé krize by měl vyplynout souhrn znalostí a zkušeností, které se mohou aplikovat při další krizi. Bakalářská práce hloubkové analyzuje, kvantifikuje a následně komparuje poskytnuté finanční prostředky na řešení finanční krize v letech 2008-2010 a pandemie COVID-19 v letech 2019-2021, které byly poskytnuty prostřednictvím Evropského sociálního fondu. Dále se také zaměřuje na formu a četnost paternalistických zásahů, které stát během krizí prováděl. Během krizí vznikly dva projekty, které se zaměřovaly hlavně na udržení zaměstnanosti a prosperity podniků na území ČR. Během finanční krize se jednalo o projekt Vzdělávejte se!, který se zaměřoval na školení zaměstnanců ve firmě. Při pandemii byl spuštěn program Antivirus, který pomáhal zvládnout toto období pomocí finančních prostředků, které byly propláceny při splnění daných podmínek. Práce je zpracována formou literární rešerše domácí a zahraniční literatury, hloubkové analýzy získaných dat, kvantitativní analýzou a intertemporální komparace. V závěru práce se potvrdila hypotéza celé bakalářské práce, která měla prokázat, zda docházelo k větší pomoci v druhém období, tj. pandemii a zda zde stát více paternalisticky zasahoval.
Vedoucí práce: Olga Nebeská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses