HOSPODÁRSKO POLITICKÉ DOPADY ZMIEN CENY ROPY NA EKONOMIKU RUSKEJ FEDERÁCIE V ROKOCH 2014-2020 - Necela, Richard (2022)
Cieľom tejto bakalárskej práce je skúmať a zhodnotiť ekonomiku Ruskej federácie v sankčnom období od roku 2014 až po rok 2020 a jej závislosti na cene ropy ako určujúcom faktore pri rozvoji ekonomiky. Prepad ceny ropy a jednotlivé sankcie spôsobili, že Ruská federácia si prešla recesiou na začiatku sledovaného obdobia. Korelácia medzi reálnym HDP a deficitmi štátneho rozpočtu približujú naviazanosť Ruskej ekonomiky na vývoji cien ropy. Ruská federácia sa zdá byť naviazaná na export svojich nerastných surovín a volatilita cien ropy spôsobuje výkyvy v rámci ekonomiky. Ruská federácia po geopolitických napätiach stráca svojich dlhodobých partnerov a snaží sa preorientovať na východ.