Překážky matek samoživitelek pro návrat na trh práce v České republice v roce 2022 - Koláčná, Kateřina (2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na matky samoživitelky vracející se na trh práce v roce 2022 v České republice. Pomocí dotazníkového šetření práce zjišťuje, které překážky jsou matky samoživitelky nejvíce omezující a naopak. Dále se práce snaží přiblížit život samoživitelek a poznat lépe jejich potřeby. Z provedené analýzy je zřejmé, že dotazované ženy jako nejvíce omezující vidí nedostatečnou flexibilitu ze strany zaměstnanců. Matky samoživitelky uvádějí, že největší problém spatřují v nedostatku pracovních pozic na částečný úvazek a také v neochotě zaměstnavatelů se jakkoliv přizpůsobit, např. v upravení pracovní doby či výběru směn. Naopak obavu ze ztráty příspěvku při překročení hranice pobytu dítěte v předškolním zařízení či jejich např. nedostatečnou motivaci se na trh práce vrátit samoživitelky jako relevantní překážku nepovažují.