Dopad vládních opatření spojených s pandemií Covid-19 v letech 2020 a 2021 na sektor hotelnictví v ČR - Laurinová, Leona; Pavlíček, Tomáš; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této práce je vyhodnotit dopad vládních opatření spojených s pandemií Covid-19 v letech 2020-2021 na hotelnictví v ČR. Pro účely této práce byly zvoleny dvě oblasti. které budou pro vyhodnocení tohoto dopadu zkoumány. Jsou jimi hlavní město České republiky Praha a horská oblast na severovýchodu Čech Krkonoše. Sektor cestovního ruchu a ubytovací služby, byl v souvislosti s pandemií Covid-19 jedním z nejvíce zasažených sektorů ekonomiky. Navzdory tomu se v jednotlivých oblastech mohla významnost těchto dopadů lišit. V teoretické části je popsána obecná teorie sociální politiky a politiky zaměstnanosti. Dále jsou zde vymezeny pojmy podnikatele, malého a středního podnikání, zasazení cestovního ruchu a hotelnictví do národního hospodářství a teorie externalit v kontextu pandemie Covid-19. Praktická část se nejprve zabývá popisem pandemie Covid-19 a kompenzačními opatřeními vlády pro sektor ubytovacích služeb. První stanovenou metodou v praktické části je dotazníkové šetření. Z důvodu nízké míry návratnosti je zvolena další metoda komparativní analýza dat z veřejných zdrojů. Sledovanými ukazateli jsou počty návštěv, průměrná doba pobytu, kapacity hromadných ubytovacích zařízení, průměrné útraty turistů a zaměstnanost, které jsou následně porovnány s výsledky z dotazníkového šetření. Závěrem je provedeno shrnutí a následná komparace zjištěných dat zvolených oblastí a je potvrzena formální hypotéza: „Dopad pandemie na ubytovací zařízení v Krknoších byl menší než dopad na ubytovací zařízení v Praze.“
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses