Obce s pověřeným obecním úřadem a jejich postavení v rámci systému veřejné správy - Dobrušová, Tereza (2022)
Bakalářská práce se zabývá tématem obce s pověřeným obecním úřadem a jejich postavení v rámci systému veřejné správy v České republice. Zjišťuje, jak územní reformy ovlivnily strukturu a organizaci veřejné správy. Zabývá se postupným vývojem a činnostmi obce s pověřeným úřadem. Práce pracuje s hypotézou, zdali je postavení a význam těchto obcí fungování veřejné správy přínosné. Analyzuje důvody k vzniku mezistupně mezi obcí s rozšířenou působností a obce prvního stupně. Vyhodnocování proběhlo pomocí dotazníku zástupcům obcí s pověřeným úřadem a rozhovorem s odborníky na veřejnou správu. Výsledkem je, že existence druhého typu obcí není nijak přínosná a mělo by dojít k další reformě veřejné správy.