Sdílená ekonomika a její dopad na ekonomiku České republiky - Brunner, Lukáš (2022)
Tato diplomová práce se zabývá sdílenou ekonomikou a jejím vlivem na ekonomiku České republiky v prostřednictvím společností Airbnb a Anytime. Sdílená ekonomika umožňuje jednotlivcům a firmám pronajímat, sdílet nebo obchodovat s majetkem a službami prostřednictvím online platforem. Sdílená ekonomika se stala populární především u generací X a Y díky výhodám, které spotřebitelům přináší. V práci je nejprve představen pojem sdílená ekonomika, její formy a sektory. Následně se práce soustředí na velikost sdílené ekonomiky ve světě. Dále je analyzována společnost Airbnb a její vliv na ekonomiku České republiky včetně její SWOT analýzy. V poslední části diplomové práce je proveden polostrukturovaný rozhovor s výkonným ředitelem společnosti Anytime. Dále je tato společnost analyzována a je zjišťován její vliv na ekonomiku České republiky. Na konci kapitoly je vytvořena SWOT analýza společnosti Anytime.