Spor Hayeka a Sraffy o koncept přirozené úrokové míry - Kolín, Jan; Potužák, Pavel; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Přirozená úroková míra je pojem, který do ekonomie zavedl Knut Wicksell v rámci širšího vysvětlení změny cenové hladiny. Friedrich Hayek spojil tuto teorii s vlastní teorií mezičasové rovnováhy a s teorií kapitálu a vytvořil teorii hospodářského cyklu. Tento počin společně s dalším působením na LSE ho vynesl do pozice předního ekonomického teoretika 30. let 20. století. Debata se Sraffou patří k významným mezníkům tohoto období. Sraffa mimo jiné popisoval stav ekonomiky, ve kterém je více komoditních úrokových měr a žádnou z nich nelze identifikovat jako přirozenou úrokovou míru. Tím zpochybnil Hayekova doporučení ohledně monetární politiky. Hayek se pokusil s touto kritikou vypořádat nejprve ve vlastní odpovědi a poté v The Pure Theory of Capital. Práce se pokouší o spojení formalizované argumentace představené v této debatě s různými pohledy na rovnováhu. Závěry z této části pak porovnává s interpretacemi v další sekundární literatuře.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses