Věk jako signifikantně významná proměnná ovlivňující smrtelné nehody v Olomouckém kraji - Svátková, Nikol (2022)
Bakalářská práce zkoumá vztah mezi věkem řidiče a smrtelnými dopravními nehodami v Olomouckém kraji v letech 2011 – 2021. Zkoumá, jak věk řidiče ovlivňuje jeho rizikové chování za volantem a také popisuje rozhodování jednotlivce ve vztahu k riziku a řidičovo optimální chování. Cílem práce je ověřit hypotézu „Věk řidiče je signifikantně významným determinantem ovlivňující smrtelné nehody.“ Do regresního modelu jsou zahrnuty i další proměnné, které jsou vnímány jako faktory ovlivňující fatální dopravní nehody. Mezi ně patří pohlaví, přítomnost omamných látek, zkušenost řidiče, druh vozidla, stáří vozu, denní doba, lokalita nehody a příčina nehody. Na základě výsledků vyplývajících z odhadu regresního modelu, práce hlavní uvedenou hypotézu zamítá. Naopak významnými determinanty, které mají signifikantní vliv na vznik smrtelné nehody jsou pohlaví, přítomnost omamných látek, denní doba, lokalita nehody a druh vozidla.