Analýza připravenosti systému sociálních služeb pro seniory v letech 2010-2021 na budoucí zvýšení poptávky v ČR - Přecechtěl, Šimon; Krebs, Vojtěch, 1950-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá tématem připravenosti sociálních služeb pro seniory na budoucí zvýšení poptávky. Výchozí hypotéza je ověřována metodou systémové analýzy, která je v praktické části rozdělena na část statistickou a kvalitativní. Na základě výstupů výzkumu se nepodařilo výchozí hypotézu, že systém sociálních služeb pro seniory není na očekávané zvýšení poptávky dlouhodobě připraven, potvrdit či vyvrátit. Stalo se tak především proto, že výsledky výzkumu v jednotlivých variantách byly ambivalentního charakteru, tudíž nebylo možné vyvodit kategorický závěr. V rámci výzkumu byly identifikovány tři varianty predikce kapacit segmentu – nízká, střední a vysoká. Vysoká varianta predikce při splnění řady definovaných předpokladů vyvrací výchozí hypotézu o nepřipravenosti segmentu. Úroveň vybavenosti v této variantě je až do roku 2050 dostačující a lokálního minima dosahuje v roce 2035 díky vysokému tempu růstu počtu osob ve věkové kategorii 80 a více let. Nízká a střední varianta prokazují suboptimální tempo růstu kapacit, což vede k rapidně se snižující úrovni vybavenosti daných služeb. Obě varianty proto potvrzují výchozí hypotézu. Kvalitativní část výzkumu odhaluje dvě oblasti jako zásadní pro budoucí připravenost segmentu – dostatečný počet zdravotnického personálu na trhu práce a zavedení stabilizačních mechanismů do systému financování těchto služeb. V případě nepříznivého vývoje v těchto oblastech lze konstatovat, že segment nebude připraven na budoucí zvýšení poptávky ani v modelové situaci vysoké varianty predikce kapacit. Na základě výstupů obou výzkumných částí jsou v závěru práce definována hospodářsko-politická východiska vedoucí ke zvýšení připravenosti systému sociálních služeb pro seniory.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses