Hodnocení dopadů měnové politiky ECB na státy jižního křídla eurozóny mezi lety 2003-2021 v souvislosti s ekonomickými krizemi - Matějka, Jan; Bednář, Milan, 1991-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou dopadů měnové politiky Evropské centrální banky mezi lety 2003-2021 na předlužené státy jižního křídla eurozóny v souvislosti s ekonomickými krizemi. Téma práce je vzhledem k nedávné pandemii COVID-19 stále aktuální, jelikož v boji s následky této pandemie se vlády rozhodly kompenzovat velké finanční a ekonomické ztráty, stejně jako při krizi v roce 2008. Státy jižního křídla eurozóny vykazují poslední desítky let špatnou kondici veřejných financí a hospodaří s velmi vysokými schodky státních rozpočtů, které prohloubila právě krize v roce 2008. Práce obsahuje teoretickou část, která definuje měnovou politiku, její nástroje a cíle, optimální měnovou oblast z pohledu tradičních i novějších teorií, teorii hospodářských cyklů a prezentuje příčiny a důsledky obou sledovaných krizí. Praktická část zahrnuje komplexní analýzu dopadů měnové politiky Evropské centrální banky na nezaměstnanost, vývoj HDP a zadlužení, inflaci a vývoj úrokových sazeb. ECB mezi lety 2016-2022 uplatňovala politiku velmi nízkých úrokových sazeb, od roku 2014 pak realizovala programy kvantitativního uvolňování, jejichž záměrem bylo dodání likvidity na finanční trhy. I přesto, že jsou opatření ze strany ECB mířena k podpoře a ochraně ekonomik států eurozóny, analýza potvrdila vytyčenou hypotézu: „dopady měnové politiky ECB jsou v určitých ohledech na ekonomiky předlužených států negativní“. Z hlediska budoucího vývoje ekonomik sledovaných států jižního křídla eurozóny jsou pak vyhlídky spíše pesimistické.
Vedoucí práce: Milan Bednář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses