Trh práce a politika zaměstnanosti Pardubického kraje v letech 2012-2021 - Nešetřilová, Eliška; Bartůsková, Lucia; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce si klade za cíl zhodnotit vývoj pracovního trhu Pardubického kraje v letech 2012-2021 a posoudit efektivnost opatření přijatých aktivní politikou zaměstnanosti v souvislosti s vývojovými trendy regionálního trhu práce ve sledovaném období, a to z hlediska jak finančních výdajů na jejich realizaci, tak jejich schopnosti přispět k tvorbě podmínek pro udržení dynamické rovnováhy na trhu práce. V teoretické části jsou nejprve představena teoretická východiska fungování trhu práce, jeho specifika a vlastnosti. Následně je stručně nastíněna problematika nezaměstnanosti, příčiny jejího vzniku, a jsou představeny nejvíce rizikové skupiny osob, jejichž specifické charakteristiky je omezují v přístupu na trh práce. V neposlední řadě je vysvětlena funkce politiky zaměstnanosti a jsou vyjmenovány jednotlivé nástroje využívané její pasivní a aktivní složkou. Na závěr teoretické části jsou představeny scénáře očekávaného budoucího vývoje trhu práce. V praktické části je nejprve provedena socioekonomická charakteristika Pardubického kraje a je vyhodnocen vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti v kraji ve sledovaném období. Poté je provedena analýza využití jednotlivých nástrojů politiky zaměstnanosti v souvislosti s vývojem pracovního trhu v jednotlivých letech. Na analýzu navazuje kapitola věnující se zhodnocení situace na krajském trhu práce z hlediska jeho současného stavu a jeho připravenosti na průmysl 4.0 a jiné potenciální hrozby. Na závěr je provedeno shrnutí a zhodnocení zjištění analýzy a jsou představena doporučení, která by mohla přispět k pozitivnímu vývoji regionálního pracovního trhu v následujících letech. Dle výsledků provedeného zkoumání docházelo postupem let v souvislosti s pozitivním vývojem míry nezaměstnanosti v kraji k významným poklesům umístěných uchazečů do nástrojů aktivn
Současným největším problémem trhu práce Pardubického kraje je především nedostatek pracovní síly odpovídající kvalifikačním požadavkům zaměstnavatelů. V souvislosti s vývojovými tendencemi regionálního trhu práce lze očekávat prohlubování tohoto problému i v následujících letech.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses