Volební cykly v komunální politice a jejich vliv na investiční činnost na příkladu Prachatic - Nohová, Jana; Mitwallyová, Helena; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl analyzovat, zda jsou výše a zaměření investic města Prachatice ovlivňovány politickým cyklem či nikoliv. Nejprve budou čtenáři seznámeni s průběhem a výsledky voleb v jednotlivých letech, a následně bude provedena analýza investiční činnosti města od roku 2006 do roku 2022. Také proběhne zhodnocení stability komunální politiky v zastupitelstvu, radě, vzniklých koalicích a na postu starosty města. Z analýzy vyplývá, že investice jsou politickými cykly ovlivňovány zejména ve dvou volebních obdobích, která částečně potvrzují předpoklad chování politiků, kteří před volbami aplikují expanzivní nárůst investičních výdajů, zatímco po volbách dochází k jejich restriktivnímu snižování. V každém prvním roce volebního období, se pak projevuje převis investic a dokončování započatých investičních akcí z předešlého roku. Práce též zkoumá proměnlivost volební účasti v závislosti na zvyšující se volební nabídce a přeobsazení postu starosty. Tento předpoklad však nelze pozorovat v případě volební účasti ve městě Prachatice.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses