Analýza cenové elasticity poptávky po hovězím mase - Javorek, Michal; Čermáková, Klára; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze cenové elasticity poptávky po hovězím mase. Teoretická část se zabývá syntézou relevantních odborných studií. V první části praktické práce byly použity pro tuto analýzu časové řady o 20 pozorování z let 2001 až 2021. Cena hovězího masa a příjem spotřebitelů významně ovlivňují spotřebu hovězího masa. Vliv věku, pohlaví a ceny vedlejších statků se nepovedl na tak krátkých časových řadách prokázat. V druhé části praktické práce jsou pro odhady jednotlivých druhů elasticit využívaná panelová data. Výsledný model za použití metody fixních efektů robustních vůči směrodatným chybám zamítá stanovenou hypotézu této bakalářské práce o neelastické poptávce hovězího masa. Výsledná hodnota elasticity je -1,12. Avšak způsob výpočtu proměnné spotřeby hovězího masa může tento výsledek zkreslovat. Počet důchodců v domácnosti má pozitivní vliv na spotřebu hovězího masa v domácnosti. Tento fenomén u této skupiny, jde vysvětlit tím, že důchodci, oproti ostatním skupinám obyvatel, nepřelévají své výdaje na potraviny do různých stravovacích zařízení (Zajíčková & Zajíček, 2016). Substituty hovězího masa a příjem spotřebitele pro výpočet důchodové a křížové elasticity vyšly jako nevýznamné proměnné.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses