Koordinace hospodářských politik v souvislosti s veřejným zadlužením v ČR v letech 2007-2021 - Lejbová, Karolína (2022)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou koordinace hospodářských politik v souvislosti s veřejným zadlužením v České republice v letech 2007-2021. Cílem práce je odpovědět na otázku, do jaké míry docházelo v letech 2007-2021 ke koordinaci hospodářských politik v České republice. V teoretické části práce jsou shrnuty základní pojmy a principy fungování týkající se monetární politiky, fiskální politiky, jejich interakce a veřejného zadlužení. V další řadě je nastíněn vývoj krizových let 2007-2008 a 2020-2021. Literární rešerše shrnuje dosavadní poznatky v této oblasti a prezentuje výsledky již provedených studií. Praktická část nejprve analyzuje ekonomický vývoj a hlavní změny v oblasti monetární a fiskální politiky. V další řadě komparuje krizi 2008 s krizí 2020. Dále analyzuje veřejné zadlužení a dodržování fiskálních pravidel, ke kterým se Česká republika zavázala. Závěrečná analýza vyhodnocuje vhodnost nastavení obou politik dle Swanova diagramu a vzhledem k pozici ekonomiky v hospodářském cyklu. Z výsledků analýzy vyplývá, že dle Swanova diagramu byla kombinace hospodářských politik vhodná pouze ve 33 % případů a dle hospodářského cyklu pouze ve 40 % případů.