Aplikovatelnost dánského modelu penzijního systému v České republice (2022) - Termann, Stanislav (2022)
Dánský penzijní systém se dlouhodobě řadí mezi nejlepší na světě: účastníkům poskytuje vysokou míru náhradového poměru, relativně dobře předchází chudobě důchodců a je připraven na stárnutí populace. To mě přivedlo na otázku, zda-li by byla aplikace dánského systému výhodná pro Českou republiku. V této diplomové práci analyzuji zavedení dánského modelu penzijního systému v České republice se zaměřením na dopady na účastníky systému a na stát. Dopady přechodu na dánský systém analyzuji na změně hrubého náhradového poměru a výše odvodů do systému z hlediska účastníků a na změně výdajů na penzijní systém z hlediska státu. Výsledné hodnoty porovnávám se současným stavem v České republice, abych ověřil výhodnost přechodu na dánský model. Hlavním výstupem této práce je odůvodněné nedoporučení přechodu na dánský model, a to z důvodu vysoké náročnosti na financování jak pro samotné účastníky, tak pro stát.