Průběh a výsledky dvouletého hospodářského plánu v ČLTZ, n.p., Trutnov a jejich souvislost s utvářením hospodářské politiky ČSR - Brožková, Nela; Dufek, Pavel, 1968-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá dvouletým hospodářským plánem v letech 1947–1948 a jeho dopadem na textilní odvětví a konkrétně na textilní společnost České lnářské textilní závody, n. p., Trutnov. Téma je velmi obsáhlé a zajímavé z pohledu dopadu procesu přeměny hospodářství v poválečných letech na vývoj v Československu, a konkrétně na národní podnik analyzovaný v této práci. První část vymezuje výchozí hospodářský a politický stav Československa po druhé světové válce a stručně shrnuje vývoj a plnění dvouletého plánu v textilním a oděvním průmyslu v Československu jako celku. Další část zkoumá stanovené výrobní cíle a jejich plnění v podniku ČLTZ, n. p., Trutnov. Metodou analýzy jsou zkoumány data získané z fondu České lnářské textilní závody, národní podnik, Trutnov nacházejícího se ve Státním okresním archivu Trutnov a z fondu Československé textilní závody, národní podnik 1945–1953 v Národním archivu. Důraz je kladen především na plnění cílů dvouletého plánu, organizační uspořádání, vliv hospodářské politiky státu na podnik a zaměstnaneckou politiku podniku. Výzkum vyvrací hypotézu o splnění cílů dvouletého plánu v ČLTZ, n. p., Trutnov a předkládá faktory, které měly negativní dopad na výrobu lněné příze, lněných nití a lněných a bavlněných tkanin.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses