Proces generační obměny na rodinné farmě - Michalčáková, Sára (2022)
Diplomová práce se zabývá procesem generační obměny na rodinné zemědělské farmě. Subjektem kvalitativního výzkumu je farma v Olomouckém kraji a čtyři členové rodiny. Proces předávání nástupnictví byl urychlen vážnou dopravní nehodou zakladatele, nicméně z legislativní stránky proces stále není dodnes ukončen. Výzkum byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Cílem práce byl návrh doporučení pro plynulé dokončení předávání nástupnictví a diagram faktorů ovlivňujících úspěšnou mezigenerační obměnu. Doporučení se zaměřují především na zlepšení komunikace mezi všemi členy angažovanými na farmě, jasné definování priorit a řádné odměňování všech zaměstnanců.