Analýza neúspěšných influencer marketing kampaní - Begič, Ismar (2022)
Tato diplomová práce se zabývá a hledá společné body pro neúspěšné influencer marketing kampaně. Influencer marketing je oborem, který neustále nabírá na popularitě. Mnoho firem jej využívá nebo do svých aktivit plánuje zařadit a jejich cílem, ať už z krátkodobého či dlouhodobého hlediska, je prakticky vždy zisk. Je tedy pro firmy nesmírně důležité se vyvarovat chyb, které je mohou stát velké množství peněz. Cílem této práce je vymezit společné body pro neúspěšné influencer marketing kampaně od respondentů, kterými jsou firmy, jež mají prokazatelnou zkušenost s influencer marketingem. Teoretická část vymezuje odborné pojmy z domácí i zahraniční literatury a také vychází z nejnovějších studií, které přinášejí do této práce zajímavá a aktuální zjištění. Největší pozornost v teoretické části je věnována samotnému influencer marketingu, jeho vývoji a influencerům, ale nejsou opomenuty ani sociální sítě. Pro naplnění stanoveného cíle bylo využito kvalitativního výzkumu ve formě individuálních hloubkových rozhovorů. Na základě proběhnuvších rozhovorů bylo vymezeno 5 hlavních bodů, které jsou společné pro neúspěšné kampaně v rámci influencer marketingu a jimi jsou špatné zacílení publika, nedostatečná kvalita obsahu, nekvalitní výběr influencera, načasovaní kampaně a špatná komunikace