Využití dronů a porovnání sestaveného FPV dronu s komerčním řešením - Machula, Marek (2022)
Cílem této bakalářské práce je sestavit a nakonfigurovat FPV dron z volně dostupných komponentů a porovnat jej s komerčně prodávanými RTF drony na základě různých kritérií. Jejím hlavním přínosem je komplexní porozumění problematiky dronů kategorie FPV a praktické zobrazení konstrukce dronu s jeho konfigurací. Výsledky práce umožňují čtenáři posoudit, zdali je výhodné do stavby vlastního dronu investovat čas a peníze, nebo je lepší zvolit komerčně nabízenou RTF sadu DJI FPV nebo DJI Avata. Práce je rozdělena do dvou částí – teoretické a praktické. Teoretická část seznamuje čtenáře s historickým využitím dronů a možnostmi, které jejich konstrukce nabízí dnes. Navazuje představení komponentů, určených ke stavbě dronu, a příslušenství. Třetí kapitola se věnuje přenosu informací mezi dronem, zobrazovacím zařízením a dálkovým ovládáním, kde jsou vysvětleny principy modulace nosných signálů. Teoretickou část zakončují pravidla nové legislativy společné pro všechny státy Evropské unie. Praktická část vychází z poznatků teoretické části. Pojednává o současném stavu FPV produktů na trhu. V rámci realizace představuje výčet vybraných komponentů s jejich pořizovací cenou, ze kterých je následně složen FPV dron. O konfiguraci firmwaru pomocí CLI příkazů pojednává navazující pododdíl. Praktická práce je ukončena porovnáním sestaveného dronu s RTF drony společnosti DJI – FPV a Avata. Výsledky vedou ke stanovení rozhodnutí, jestli je výhodnější dron vlastnoručně zhotovit, nebo zakoupit řešení v podobě ostatních porovnávaných modelů.