Manipulace informací o onemocnění covid-19 ve vybraných českých médiích - Matějka, Jiří; Sigmund, Tomáš; Korčák, Jiří, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou manipulací informací, dezinformacemi a fake news na vybraných českých zpravodajských webech v článcích zabývajících se informováním čtenářů o onemocnění covid-19. V teoretické části práce jsou čtenáři předloženy nejprve etické principy, které by měly být ctěny při vykonávání vědecké a žurnalistické práce, či principy lékařské etiky ve vztahu k poskytování odborných informací. Navazující část této bakalářské práce se zabývá definicí informace a představuje čtenáři způsoby pohybu informací ve veřejném prostoru, a to s důrazem na elektronická média, zejména pak internet a s přihlédnutím k právnímu rámci předávání informací. Následně je popsána problematika možného zneužití nástrojů sociálních technik pro manipulaci předávaných informací. Poslední kapitola teoretické části práce dovoluje čtenáři seznámit se s problematikou onemocnění covid-19, s jeho původcem – virem SARS-CoV-2, a s problematikou vakcinace proti tomuto onemocnění. Druhá polovina této kapitoly předkládá čtenáři pohled na informování společnosti o tomto onemocnění, přičemž vysvětluje možné důvody pro vznik souvisejících dezinformací a fake news. Praktická část práce se zaměřuje na provedení experimentální analýzy citlivosti respondentů k manipulativnímu a dezinformačnímu obsahu ve vybraných českých internetových médiích. Nejprve je čtenáři představena metodika výběru zpravodajských webů a článků z těchto webů, jež jsou následně použity v analýze. V práci jsou provedeny dva rozbory vybrané sady textů publikovaných v médiích. Nejprve je provedena analýza vybraných článků samotným autorem práce, kdy je vyhledáváno a zkoumáno použití manipulačních technik a argumentačních faulů v článcích. Na základě této autorovy analýzy jsou vytvořené v
Závěrem práce jsou čtenáři prezentována získaná data, výsledky analýzy a jejich vyhodnocení.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses