Analýza pražského realitního trhu se zaměřením na evaluaci dopadů realitní bubliny na dostupnost bydlení pro domácnosti - Lula, Tomáš; Soukup, Jindřich, 1955-; Laboutková, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Téma bydlení se v poslední době dostává do popředí společenského zájmu vzhledem ke stavu, kdy se pro mnoho lidí, potažmo domácností, jedná o hodnotově největší položku v rámci skladby jejich výdajů a rozpočtových omezení. Zároveň se koupě nemovitosti řadí mezi nejzásadnější životní rozhodnutí lidí. Cílem této práce je analýza pražského realitního trhu ve zvoleném období let 2010-2020 zaměřená na dostupnost bydlení pro domácnosti. Práce se dále zaměřuje na odhalení a analýzu trendů a faktorů na trhu působících s následným vyhodnocením jejich dopadů na dostupnost bydlení, se zvláštním zaměřením na vlastnickou právní formu užívání bytu domácnostmi. Dílčím cílem práce je zjistit, zda je pro pražské domácností ekonomicky výhodnější bydlet ve vlastním, nebo nájemním bydlení. Cíle práce bylo dosaženo za pomoci stanovení a následné analýzy indikátorů a poměrových ukazatelů spojených s pražským realitním trhem a domácnostmi realizujícími na trhu svou poptávku. Výsledky samotné analýzy pomohly, mimo dosažení hlavního cíle, také odhalit skutečnost, že se v posledních letech na pražském trhu s bydlením skutečně prosazuje trend realitní bubliny. Výsledkem výzkumů je prokázání trendu snižování dostupnosti vlastního bydlení pro domácnosti a zároveň zjištění, že z ekonomického hlediska je pro pražské domácnosti výhodnější nájemní bydlení oproti bydlení vlastnickému.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses