Cirkulární ekonomika v textilním průmyslu – bariéry a příležitosti - Svobodová, Kateřina (2022)
Současná ekonomika v textilním průmyslu je založena převážně na lineárních principech, které však z dlouhodobého hlediska způsobují řadu problémů. Mezi nejvýznamnější se řadí celkové dopady textilního průmyslu na životní prostředí, výroba a spotřeba produktů textilního průmyslu. Cílem diplomové práce je tak zjistit bariéry a příležitosti cirkulární ekonomiky v textilní průmyslu, a to jak na straně spotřebitelů, tak na straně výrobců. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje souhrnné informace z oblasti cirkulární ekonomiky v textilním průmyslu. V rámci praktické části byl proveden kvalitativní výzkum v podobě případových studií, který byl zaměřen na bariéry a příležitosti na straně výrobců. Pro zjištění bariér na straně spotřebitelů byl proveden kvantitativní výzkum v podobě dotazníkového šetření. Na závěr práce jsou uvedeny návrhy řešení, jak lze tyto bariéry překonat.