Kulturní šok na výměnných pobytech - Di Mercurio, Giulia; Dianová, Markéta; Hanzlík, Jan, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je popsat vliv kulturního šoku na výměnné studenty během i po návratu ze zahraničního pobytu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení pojmu kulturní šok, projevy kulturního šoku a faktory, které jej ovlivňují. Popisuje několik teoretických modelů vztahujících se ke kulturnímu šoku včetně Obergova modelu U-křivky. Dále kapitola stručně vystihuje zahraničními pobyty, jejich historii, motivy, představí program Erasmus+ a jeho cíle. V rámci praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření mezi bývalými výměnnými studenty VŠE a cílem je popsat jejich celkové kulturní vnímání. Analýza se zabývá motivací studentů k výjezdu, předsudky k hostitelské kultuře, samotným kulturním šokem, projevy kulturního šoku, mezikulturními rozdíly, rozdíly na akademické půdě, vlivem pobytu v zahraničí na osobnost studentů, jejich život a vztah k jiným kulturám.
Vedoucí práce: Markéta Dianová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses