Jsou elektromobily možným řešením klimatické krize? : - ekonomické dopady těžby a dovozu komodit potřebných pro výrobu elektromobilů na ČR v letech 2012-2022 - Veselá, Kristýna (2022)
Řešení komplexní problematiky ochrany životního prostředí si Evropská unie (EU) rozdělila na dílčí cíle. Jedním z prostředků, jak snížit emise skleníkových plynů v ovzduší, je přechod z pohonu automobilů na pohon fosilních paliv na automobily s pohonem elektrickým (elektromobily), jež mají nulové místní emise, a to plně od roku 2035. Vyhodnocení ekonomické efektivnosti elektromobilů a analýza konkurenceschopnosti České republiky (ČR) při jejich výrobě jsou cílem této bakalářské práce. Z dosavadního výzkumu plyne, že s elektromobily je v současné době spojena řada otázek, jak bezpečnostních, tak i ekonomických – např. nedostatek přírodních zdrojů potřebných k jejich výrobě (lithium a kobalt), který byl v této bakalářské práci potvrzen na základě datové analýzy světové těžby a zásob těchto kovů. V EU se v roce 2022 aktivně těží lithium jen v Portugalsku, a to na světové poměry pouze minoritně. Kobalt se v zemích EU netěží, v Evropě jsou v roce 2022 aktivní těžební oblasti pouze v Rusku, jeho hlavním obchodníkem je řada čínských společností. Výzkum v této bakalářské práci ukázal, že zvyšující se potřebnost těchto kovů pro stále se rozrůstající výrobu elektromobilů snižuje konkurenceschopnost českých i eurounijních automobilových výrobců. Dále bylo vyhodnoceno, že elektromobily v současné době představují pro ČR významný mikroekonomický i makroekonomický problém. V závěru bakalářské práce je navrženo, že klimatická krize by se dala řešit pomocí nových technologií pohonu automobilů pocházejících ze soukromého sektoru, třízením odpadu, šetřením, nutností odborníků při tvorbě politických plánů a výsadbou stromů.