Determinanty migrace a vliv migrace na ekonomickou výkonnost, případ Pobaltských států - Hladíková, Eva; Chytilová, Helena; Mach, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je analýza míry vlivu push i pull faktorů na migrační tok z Pobaltských států do jiných států v Evropě mezi lety 2008 a 2020 na bázi panelových dat. Hlavní hypotéza ověřuje předpoklad o pozitivním vlivu míry HDP na migraci. Doplňující hypotéza se následně zaměřuje na prokázání existence obousměrné závislosti mezi migrací a HDP či nezaměstnaností. K testování hypotéz byly sestaveny dva ekonometrické modely, konkrétně model fixních efektů a VAR model. Z výsledků modelu s fixními efekty vyplývá, že rozdíly v míře HDP mezi státy spolu s rozdíly ve střední délce života, míře kriminality, inflace či daňového zatížení významně ovlivňují emigraci z Pobaltí. Odhady VAR modelů, potažmo testy Grangerovy kauzality následně potvrzují existenci obousměrné závislosti mezi mírou HDP a mírou migrace, tudíž migrační toky mají i obrácený vliv na míru HDP. Naopak míra nezaměstnanosti a míra migrace se zdají být nezávislé jedna na druhé.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses