Determinanty ekonomického blahobytu domácností v České republice – případ roku 2020 - Řiháková, Tereza (2022)
Subjektivní blahobyt hraje důležitou roli při tvorbě politik, jelikož ovlivňuje sociální i ekonomickou sféru života společnosti. Ekonomický blahobyt je potom možné využít jako nástroj ke snížení příjmových nebo společenských nerovností, a rovněž ke zvýšení celkové spokojenosti se životem jednotlivců. Na základě českých dat o životních a příjmových podmínkách EU-SILC pro rok 2020 tato diplomová práce zkoumá determinanty ekonomické pohody domácností. Ekonometrickými metodami realizovanými ve výzkumu jsou modely řazené volby probitu a logitu za využití nelineární analýzy hlavních komponent (CATPCA). Ordinální závislou proměnnou reprezentující ekonomický blahobyt je individuální schopnost domácnosti vyjít s příjmy. Výsledky analýzy ukazují na primární význam příjmů a finančního ekvilibria jako determinantů celkové ekonomické spokojenosti se životem. Dalšími důležitými determinanty jsou věk, ekonomická aktivita, rodinný stav, počet dětí nebo druh bydlení. Většina výsledků je v souladu se závěry, k nimž dospěly relevantní domácí i zahraniční studie analyzující subjektivní pohodu.