Mohou šťouchy ze strany českých dopravních podniků snížit počet černých pasažérů? : - Nardelli, Alexander (2022)
V této práci se zabývám černými pasažéry v kontextu veřejné dopravy a zkoumám, zda lze jejich počet ovlivnit pomocí šťouchů a dalších strategií. V teoretické části představuji vědecké práce zaměřující se na motivace a charakteristiku černého pasažéra a experimenty související s veřejnou dopravou. Dále vysvětluji koncepty behaviorální ekonomie, převážně šťouch, libertariární paternalismus a výchozí nastavení. V praktické části se zabývám pěti českými dopravními podniky, které v posledních dvanácti letech použili šťouch a další strategie, s cílem snížit počet černých pasažérů. Odhaduji model panelových dat, ve kterém jsou sledované šťouchy nezávislou binární proměnnou a závislou jsou roční počty dopadených černých pasažérů. Výsledný model je schopen odhadnout efekt sledovaného šťouchu.