Vyhodnocení integračního potenciálu ukrajinské imigrace do České republiky v roce 2022 - Hranička, Roman (2022)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnocení integračního potenciálu příchozích ukrajinských imigrantů do České republiky v roce 2022. Práce nadále usiluje o verifikaci hypotézy: Integrační potenciál příchozích migrantů nedosahuje takových kvalit, aby proběhlo úspěšné začlenění převážné většiny imigrantů do české společnosti. Teoretická část nastiňuje na základě literární rešerše teoretické koncepty vzniku migračních impulzů, integrační strategie a vybrané ekonomické teorie. Praktická část práce byla zpracována na podkladě komparativní analýzy vybraných ukazatelů mezi českou populací a příchozími imigranty, což jí činí jednou z prvních prací přinášejících vhled do této problematiky. Součástí samotné práce jsou i národohospodářská doporučení týkající se zlepšení integračního procesu. Výsledky práce potvrzují stanovenou hypotézu o nedostatečném integračním potenciálu ukrajinských migrantů, avšak představuje i dílčí segmenty jejich přínosu české společnosti.