Specifika a zvláštnosti sociálního zabezpečení rodin s dětmi v České republice, Slovenské republice a v Rakousku v letech 2010-2020 - Podstatová, Sára (2022)
Předmětem této bakalářské práce je analýza a následná komparace dávek sociálního zabezpečení pro rodiny s dětmi v České republice, Slovenské republice a v Rakousku. Cílem je zhodnotit, zda z hlediska geografické a mentální podobnosti zkoumaných států se dávky nebudou příliš lišit. Dílčím cílem je zjistit, jak tyto státy reagují na zvyšující se inflaci formou státních transferů na podporu rodin s dětmi v roce 2022. Teoretická část se zaměřuje na pojetí rodiny Garyho Beckera, definici základních pojmů, jako např. sociální politika a sociální zabezpečení, a následně zkoumá fungování systémů sociálního zabezpečení v jednotlivých zemích. Praktická část se věnuje analýze a komparaci dávek, které poskytují zkoumané země rodinám s dětmi. Na základě dat čerpaných z databází příslušných ministerstev dochází ke zjištění, že dávky ve většině případů mají stejný účel, ovšem podmínky pro nárok, podpůrčí doba a jejich výše se liší.