Komparace předložených státních rozpočtů na rok 2022 v České republice - Bouček, Jan (2022)
Předložená bakalářská práce komparuje tři návrhy státního rozpočtu pro rok 2022, které byly navrhnuty dvěma odlišnými kabinety. Kabinetem Andreje Babiše a vládou Petra Fialy. Zatímco první předložený návrh počítal s celkovými příjmy ve výši 1551,1 mld. Kč, celkovými výdaji ve výši 1927,7 mld. Kč a celkovým saldem ve výši – 376,6 mld. Kč. V pořadí druhý předložený návrh snižoval předpokládané výdaje státního rozpočtu na 1893,2 mld. Kč, při navýšených příjmech na úroveň 1613,2 mld. Kč. Celkové saldo bylo predikované ve výši – 280 mld. Kč. Červencový návrh naopak zvyšoval saldo na úroveň – 375 mld. Kč, při příjmech na úrovni 1678,3 mld. Kč a výdajích na úrovni 2053,3 mld. Kč. Důvodem předložených změn nebyla pouze výměna kabinetu, ale i vliv významných exogenních faktorů, které měli dopad na příjmovou i výdajovou stránku rozpočtu V bakalářské práci byla stanovena hypotéza, že snížení negativního salda ve třetím předloženém státním rozpočtu na rok 2022 je oproti původnímu návrhu v důsledku změn na příjmové straně rozpočtu. Tato hypotéza byla potvrzena. V poměru k predikovanému hrubému domácímu produktu byla v práci kvantifikovaná růstová dynamika příjmů státního rozpočtu. V rozpočtu z října 2021 tvoří příjmy 24,11 % predikovaného HDP, v březnovém návrhu státního rozpočtu tento podíl mírně roste na 24,34 %, červencový návrh predikuje, že příjmy budou tvořit 25,35 % predikovaného HDP. Bakalářská práce taktéž poskytuje podrobné kvantifikace analýzy a komparace vybraných rozpočtových kapitol, a to primárně jejich výdajové strany v závěru práce je poskytnuto hospodářskopolitické doporučení na snížení strukturálního salda primárně ve zvýšení daně z příjmu fyzických osob, motivace občanů k setrvání na trhu práce a úprav spotřebních