Financovanie športu na Slovensku v rokoch 2016 – 2022 so zameraním na financovanie slovenských atletických klubov - Dubovská, Zuzana (2022)
Bakalárska práca sa zaoberá vývojom financovania športu na Slovensku v rokoch 2016 – 2022, vplyvmi športu na ekonomiku a problémami slovenského športu v oblasti financovania z verejných zdrojov. Práca je konkrétnejšie zameraná na financovanie atletických klubov na Slovensku. Teoretická časť objasňuje dôležitosť športu a atletiky. Vysvetľuje postavenie športu v ekonomike krajiny. Jeho pozitívne vplyvy na ľudskú produktivitu, zamestnanosť, cestovný ruch a ďalšie oblasti, ktoré prispievajú k rastu HDP krajiny. Práca popisuje legislatívne ukotvenie športu od prijatia zákona o športe v roku 2016 a všetky schválené novelizácie tohoto zákona od vzniku až po súčasnosť. V praktickej časti je analyzovaný vývoj športu na Slovensku v posledných rokoch. Objasnená je štruktúra financovania športu, formy financovania a zdroje financovania slovenského športu a atletiky. Následne sú zanalyzované problémy športu na Slovensku a metódou porovnávania sú zhodnotené nedostatky vo financovaní slovenského športu v porovnaní s inými európskymi krajinami. Praktická časť je zakončená analýzou výsledkov z dotazníkového šetrenia, zameraného na financovanie slovenských atletických klubov, v ktorom odpovedali ekonomický predstavitelia najúspešnejších atletických klubov na Slovensku. Výsledky z dotazníkového šetrenia poukazujú na problémy vo financovaní atletických klubov a taktiež poskytujú návrhy na zmeny vo financovaní športu a atletiky na Slovensku.