Ekonomická analýza příjmů a výdajů Kanceláře prezidenta republiky (2013-2021) - Pokorná, Zdislava (2022)
Hlavním cílem práce je na základě provedených analýz popsat, zda Kancelář prezidenta republiky hospodařila s veřejnými prostředky efektivně. V první části práce proto bude provedena analýza příjmů a výdajů rozpočtové kapitoly 301 - Kanceláře prezidenta republiky, součástí, které bude provedena také analýza rozpočtu za rok 2021. Efektivnost vynaložených prostředků se u Kanceláře prezidenta republiky a jejích dvou příspěvkových organizací – Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány dá zkontrolovat u veřejných zakázek. Analýza proto ukáže, zda prezidentský úřad soutěží veřejné zakázky podle pravidel, transparentně a zda je dodržována metodika Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. Kromě provedené analýzy zakázek, se práce zaměří také na to, zda firmy sponzorující kampaň Miloše Zemana nebo podnikatelé, kteří spolupracovali s kancléřem Vratislavem Mynářem, získávaly veřejné zakázky či s nimi Kancelář prezidenta republiky uzavírala smlouvy bez výběrového řízení. Dále bude provedena analýza pronajatých objektů v areálu Pražského hradu, které subjektům pronajímá Správa Pražského hradu. Analýza určí, zda jsou objekty pronajímané za tržní cenu. Jedná se totiž o důležitý příjem Kanceláře prezidenta republiky. Efektivnost vynakládání veřejných prostředků shrnou také podnikohospodářské analýzy.