Průběh a dopady ekonomické transformace na Sedlčansku na příkladu dvou strojírenských podniků - Skála, Jiří; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá transformačními procesy v České republice a jejich dopadem na region Sedlčanska, konkrétně na průmyslové firmy KDS Sedlčany, nožířské výrobní družstvo a STROS – Sedlčanské strojírny. Vybrané téma je zajímavé a stále aktuální, neboť transformace měla zásadní vliv na budoucí vývoj České republiky, včetně sledovaných firem, které dodnes působí na trhu. Dle autorových dosavadních poznatků zatím nebyla provedena podobná analýza pro výrobní družstva. Teoretická část práce shrnuje poznání o transformačních procesech v ČR, se zaměřením na privatizaci a její formy. Praktická část je rozdělena na tři kapitoly, představuje sledované podniky a popisuje, jak u nich proběhla transformace. Dále rozebírá jejich ekonomický vývoj a pro lepší data k vyhodnocení hypotézy je provedena finanční analýza. Zdrojem dat pro tuto část práce jsou výroční zprávy firem a další podnikové dokumenty. V poslední části jsou podniky porovnány jak mezi sebou, tak se strojírenským a kovodělným průmyslem během transformačních let. Získaná data potvrzují hypotézu, že transformační procesy, měly negativní vliv na strojírenský a kovodělný průmysl na Sedlčansku.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses