Ekonomické a sociální důsledky měnové reformy v roce 1953 - Němec, Jakub; Chalupecký, Petr; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce analyzuje měnovou reformu v roce 1953 v Československu, zejména její ekonomické a sociální důsledky. Pro celkové pochopení kontextu problematiky měnové reformy v roce 1953 se práce věnuje i tématu poválečného fungování Československa a jeho ekonomiky. Bakalářská práce vychází z hypotézy, že měnová reforma naplnila cíle, které si Komunistická strana vytyčila, a to zrušení lístkového systému, odstranění rozdílu mezi nárůstem kupní síly obyvatelstva a nedostatečně zásobeným trhem a získání finančních zdrojů k přechodu na socialistický typ ekonomiky. Přínosem této bakalářské práce je komplexní informování o měnové reformě v roce 1953 a jejích ekonomických a sociálních dopadech. V práci bylo zjištěno, že měnová reforma měla mnohé důsledky, se kterými vládnoucí strana nepočítala, například snížení důvěry v tehdejší vládní instituce i ze strany členů KSČ.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses