Politika deregulace prezidenta J. Cartera a její dopady na leteckou dopravu v období 70. a 80. let 20. století - Šolínová, Dana; Johnson, Zdenka, 1983-; Burianová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
V bakalářské práci je zkoumán vliv deregulace prezidenta Jimmyho Cartera v kontextu ropných šoků v oblasti letecké dopravy. V této práci je testována vědecká hypotéza ve znění: V důsledku prvního ropného šoku byla nutná deregulace v oblasti letecké dopravy, což mělo za následek nárůst počtu leteckých dopravních společností a přepravených osob v následující dekádě. V souvislosti s testováním hypotézy je v práci hledána odpověď na několik dílčích otázek, které zní: Jakých průmyslových odvětví či služeb se politika deregulace obecně týkala? Jak dokázaly letecké společnosti (Pan American World Airways, Southwest Airlines, Delta Airlines, United Airlines, Continental Airlines) reagovat na deregulační politiku a přizpůsobit se jí v období 80. let 20. století? Jaký vliv měla tato politika na změny cen v letecké přepravě? Práce popisuje změny v letecké nákladní i osobní přepravě v USA, dopady na bezpečnost a tarify letecké dopravy. Dále práce porovnává počet leteckých společností, přepravených cestujících a leteckých mil. Pomocí dat o výši zisků a počtu přepravených pasažérů je rozebrán dopad deregulace na společnosti Southwest Airlines a Pan American World Airways. V průběhu práce je potvrzena hypotéza a jsou nalezeny odpovědi na výzkumné otázky. Deregulace letecké dopravy měla za následek nárůst počtu leteckých dopravních společností a přepravených osob v následující dekádě. Některé letecké společnosti vstoupily na trh a jiné trh opustily. K nárůstu počtu pasažérů nejspíše přispělo i široké využívání slev, které začaly aerolinky nabízet a nižší průměrné ceny tarifů očištěné o inflaci.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses