Vliv éry socialismu na tvorbu kapitálu v ČR - Praveček, Jiří-Jan (2022)
Tato práce se zabývá vlivem institucionálních změn na tvorbu kapitálu mezi lety 1970 až 2005 v Československu a Maďarsku. Jmenovitě přechodem od socialismu a centrálně plánované ekonomiky k demokracii a tržní ekonomice. Cílem práce je testování hypotézy nadhodnocení hrubé fixní tvorby kapitálu vlivem centrálně plánované ekonomiky a socialistického myšlení. Práce podrobněji vysvětluje pojem kapitál a jeho důležitost v populárních ekonomických teoriích a také prezentuje upravený neoklasický model růstu o institucionální vlivy. Empirická část navazuje na tento teoretický základ a zkoumá vlivy socialismu a centrálně plánované ekonomiky na tvorbu kapitálu, poměr kapitálu a produkce a determinanty těchto ukazatelů s využitím modelů lineární regrese metody nejmenších čtverců a modelů autoregresních chyb prvního řádu. Po interpretaci výsledků regresní analýzy práce zkoumá nadhodnocení tvorby kapitálu porovnáním temp růstu tvorby kapitálu a poměru kapitálu a produkce během éry centrálně plánované ekonomiky a éry tržní ekonomiky u zkoumaných zemí. Vzhledem k masivní tvorbě fyzického kapitálu během éry centrálně plánované ekonomiky bylo hlavním cílem práce zkoumání hypotézy nadhodnocení tvorby kapitálu v zemích, které si prošly érou centrálně plánované ekonomiky (socialismu), tuto hypotézu se ovšem nepodařilo potvrdit.