Organizace správy územně členěných statutárních měst - Hrubá, Zuzana (2022)
Hlavním cílem této práce je souhrnné poznání statutárních měst a analýza jejich členění na městské části či městské obvody. Práce se věnuje dané problematice, zkoumá opodstatnění institutu statutárních měst z hlediska teoretických poznatků. Zabývá se otázkou, zda má statut statutárního města význam nebo zda se jedná jen o otázku prestiže. Z teoretické části vyplývá, že jedinou výhodou statutárních měst oproti klasickým městům je to, že se mohou členit na městské obvody či městské části. To ale využívá jen 8 z 27 statutárních měst. V práci je analýza této problematiky vztažena na konkrétní statutární město Ostravu, které se dlouhodobě člení na městské obvody. Tyto městské obvody jednají za statutární město v záležitostech jim svěřené zákonem, avšak nemohou vydávat obecně závazné vyhlášky nebo nařízení. Je tedy paradoxní, že například obce s menším počtem obyvatel mohou přijímat vlastní nařízení a stotisícové město jako je Ostrava nikoliv. Lze tedy říci, že statutární města nejsou nějak efektivnější než města klasická. Jejich statut tak nemá moc význam a označení „statutární město“ jim dává jen jakési dobré jméno.