Transformace elektroenergetiky v ČR do roku 2040 - Dungl, Daniel; Ševčík, Miroslav, 1958-; Ehler, Tomáš, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá transformací české elektroenergetiky do roku 2040. Cílem práce je ověření hypotézy, zdali je proveditelné transformovat českou elektroenergetiku na základě cílů dekarbonizace definovaných v Zelené dohodě pro Evropu. Teoretická část se zabývá teoretickými východisky síťových odvětví, problémem a řešením externalit a analyzuje legislativní návrhy EU. Dále pak jednotlivými ekonomickými přístupy, jako Merit order curve a LCOE a představením technologií výroby elektrické energie. V praktické části je nejprve provedena analýza současného stavu české elektroenergetiky a následně zkoumána proveditelnost a komparace jednotlivých designovaných scénářů budoucí podoby české elektroenergetiky do roku 2030 a 2040. Na závěr praktické části je provedena dílčí SWOT analýza jaderné energetiky. Z komparace vychází, že česká elektroenergetika je schopna transformace na základě cílů Zelené dohody pro Evropu a cílů legislativního balíčku Fit for 55. Zároveň je možné provést transformaci s ohledem na zachování státní energetické bezpečnosti, soběstačnosti a stability.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses