Vliv Covid-19 na trhy práce a nezaměstnanost v zemích Evropské unie - Břeňová, Veronika (2022)
Bakalářská práce se zabývá vlivem, který měla pandemie Covid-19 a následné restrikce a omezení, které byly uvaleny jednotlivými státy Evropské unie, na ekonomiku, a především tedy na trhy práce členských států. Tento vliv je v práci měřen dle toho, jaké měla pandemie dopady na nezaměstnanost zemí Evropské unie. Je provedena analýza tří zemí Evropské unie, kterými jsou Česká republika, Španělsko a Německo. Španělsko bylo vybráno jakožto země, na kterou byly uvalené po nástupu pandemie nejvyšší restrikce. Německo bylo naopak v první vlně pandemie výjimečné tím, že se v něm dalo pokračovat v činnosti obchodu víceméně jako před pandemií. Centrální hypotézou je, že trhy práce, které měly před pandemií nižší míru nezaměstnanosti, budou negativně ovlivněny více než trhy práce ostatních zemí s vyšší mírou nezaměstnanosti. Hypotéza byla testována vícenásobnou regresní analýzou, metodou nejmenších čtverců, a následně byla potvrzena. Největší nárůst míry nezaměstnanosti zaznamenala Česká republika, na druhém místě bylo Německo a nejmenší nárůst zaznamenalo Španělsko. Sekundární hypotéza je ta, že více rostla míra nezaměstnanosti u žen než mužů a mladých pracovníků do 25 let než u ostatních starších pracovníků. Tato hypotéza je testována metodou differences-in-differences a je následně potvrzena. Pandemie Covid-19 je dále zkoumána na modelu AD-AS, Phillipsově křivce a efektu hystereze. Reakce trhů práce na pandemii je i porovnána s reakcí trhů práce na hospodářskou recesi z roku 2008.