Překonávání nákupních bariér v módním odvětví u ekologicky a morálně čistých produktů - Kraus, Jakub; Kubíček, Aleš; Hřebenářová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá trendy v oblasti módního průmyslu, zejména udržitelným oblečením a bariérami, které s sebou případný nákup tohoto zboží přináší. Cílem práce je proniknout více do zkušeností ekologicky uvědomělých mladých žen v ČR a zjistit, proč vznikají rozdíly mezi hodnotami, které zastávají, a tím, jak pak ve skutečnosti nakupují. Práce se zaměřuje i na to, co by je případně přimělo přiblížit reálný nákup blíže ke svému environmentálnímu přesvědčení a co udržitelné firmy mohou dělat lépe, aby zákazníkům tyto bariéry pomohly překonat. Teoretická část se věnuje popisu základních pojmů, které souvisí s módním odvětvím – fast fashion, udržitelný rozvoj, dostupné alternativy nákupu, potenciální budoucí vývoj v podobě cirkulární ekonomiky, slow fashion či minimalismus, motivace a bariéry nákupu udržitelných produktů. Praktická část nejprve seznamuje s metodou výzkumu a důvody jejího zvolení, poté následuje samotný výzkum. Výzkum pracuje s daty, která byla získána pomocí dvou provedených focus group. Výsledky výzkumu ukazují, že většina mladých žen s ekologickými zájmy si módu nespojuje s největšími environmentálními problémy. Proti nákupu udržitelných produktů stojí bariéry, a to zejména finanční, dále složitost a časová náročnost vyhledávání, malá známost udržitelných značek a nepochopení škodlivého dopadu fast fashion průmyslu na životní prostředí. Přínosem výzkumu jsou i praktická doporučení pro udržitelné firmy, jak tyto bariéry u mladých žen s environmentálními zájmy prolomit.
Vedoucí práce: Aleš Kubíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses