Analýza a srovnání navigačních prvků používaných ve webových aplikacích - Puchel, Michal; Voldřich, Martin; Bedřichová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Bakalářská práce analyzuje současně dostupné desktopové typy webových navigací (menu). Práce si dává za úkol zjistit, zda má styl a pozice navigace vliv na uživatelský zážitek na stránce – a případně určit, který druh webové navigace je pro uživatele nejlepší z pohledu funkčnosti a designu. Autor práce ověřuje hypotézu o typu navigace, kterou považuje za nejvhodnější pro uživatele. Tuto hypotézu chce potvrdit, případně vyvrátit. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. První, teoretická část, vysvětluje základní charakteristiky a demonstruje průřez historií webu jako takového, zmiňuje používané webové technologie a blíže přibližuje aktuální trendy v oblasti tvorby navigace webu. Věnuje se taktéž budoucnosti webových navigací, a prozkoumává možné budoucí trendy v odvětví. Praktická část se zabývá samotnou implementací, během kterého je postupně vytvořená robustní testovací aplikace schopná provést respondenty výzkumem a zároveň zaznamenat všechna relevantní data, na kterých je následně provedena analýza chování návštěvníků. Výzkum pak bude rozdělen do dvou částí. První využije menšího množství respondentů pro hlubší prozkoumání jejich chování na připravených webových stránkách. Respondenti budou dotazováni ohledně jejich procesů chápání webové navigace, a bude sledována jejich aktivita na webové stránce. Druhá část bude obsahovat větší množství respondentů, kteří budou plnit testy chování s různými druhy navigace a budou dotazováni na jejich preference ohledně různých druhů navigace na webové stránce. Z vyhodnoceného výzkumu budou sestaveny kolekce doporučení ohledně ideálního druhu webové navigace pro uživatele.
Vedoucí práce: Martin Voldřich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses