Dátová analýza juniorského hokeja - Valíček, Miroslav; Novotný, Ota, 1971-; Nidl, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Autor sa vo svojej MBA práci „Dátová analýza juniorského hokeja“ zameral na riešenie podstatného okruhu problémov reprezentačného oddelenia, ktoré vznikajú pri riadení juniorských výberov Slovenska v ľadovom hokeji. Ide o veľkú nepreskúmanú oblasť, v ktorej sa snažil cestou analýzy problémov reprezentačného oddelenia hokejového zväzu hľadať nové prístupy a spôsoby ako ich riešiť. Charakteristikou prostredia, prostredníctvom širšej a užšej analýzy reprezentačného oddelenia zadefinoval okruh problémov na ktoré sa pokúsil hľadať v ďalšej časti práce riešenia a odpovede. Pokúsil sa nachádzať inšpiráciu z analytických riešení podobných problémov vo svete. Ako spôsob riešenia biznis požiadaviek reprezentačného oddelenia pripravil zdieľanú informačnú platformu štatistických údajov reprezentácie iPR. Na tejto platforme transformáciou, ďalšou úpravou a spracovaním dostupných štatistických údajov o hráčoch navrhol dimenzionálny model v analytickom nástroji Power-BI. Analytickým spracovaním herných štatistických údajov na tejto platforme získal hodnotenie športového výkonu juniorských hokejistov. Okrem iného hľadal možnosti pomoci trénerom zorientovať sa v tak veľkom počte hráčov, tímov a súťaží čo bol jeden z ďalších analytických cieľov. Na základe zvolených metrík a ukazovateľov v pripravenom modely platformy vyhodnocoval výkonnosť a formu juniorského hráča na pozícií ľavého útočníka. Hľadal výsledok ktorý bude rozhodujúcim faktorom pre konečné rozhodnutie hlavného trénera nominovať hráča do národnej reprezentácie. Pomocou pripravených analytických výstupov v reportoch „Overview players“, „Group to one“, a dvoch pomocných „One to one“ a „Deep to one“ získava reprezentačný tréner celkový prehľad o aktuálnej alebo dlhodobej výkonnosti hráča a jeho hokejovej forme. Tí najl
Po prvých validačných krokoch môžeme o riešení iPR hovoriť ako o životaschopnom MVP produkte (Minimum viable product), ktorý po fáze testovania, validovania a nevyhnutných úpravách môže byť funkčným riešením problémov reprezentačného oddelenia a hlavných trénerov reprezentácie Slovenska.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet