Návrh a implementace řešení úlohy strojového učení v cloudu - Krumpholz, Tomáš (2022)
Tato diplomová práce se zabývá řešením úlohy strojového učení v cloudu. Cílem této diplomové práce je návrh a implementace řešení v cloudovém prostředí, jehož účelem je odhad pravděpodobnosti dobrovolného či nedobrovolného ukončení studia bez absolvování. První část práce se věnuje porozumění problematice studijní neúspěšnosti – hlavním teoretickým přístupům, příčinám a důsledkům. Další část je zaměřena na výběr vhodné služby strojového učení na platformě Microsoft Azure. Z široké nabídky poskytovaných služeb popsaných v této části byla pro svou všestrannost vybrána služba Azure Machine Learning. Dále se práce věnuje prediktivní datové analytice, strojovému učení a možnostem jejich uplatnění. Následně se již práce věnuje návrhu a implementaci řešení úlohy odhadu pravděpodobnosti předčasného ukončení studia za pomocí služeb platformy Microsoft Azure. Při realizaci řešení bylo postupováno v souladu s metodikou CRISP-DM.