Proaktivní řízení datové kvality u zákaznických a kontaktních dat v malé a střední firmě - Hybler, Eduard; Karkošková, Soňa; Espinoza, Felix; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Práce se zabývá možnostmi zlepšení definování rolí, procesů a nástrojů datové kvality v malé a středně velké firmě, aby odpovídaly proaktivní úrovni řízení kvality dat. Soustřeďuje se na zlepšení aktuálních procesů s využitím stávajících zdrojů. Analyzuje aktuální stav datové kvality a identifikuje její hlavní problémy včetně možnosti oprav. Práce obsahuje i teoretickou kapitolou o kvalitě dat a jejich dimenzích. Popisuje prostředí, procesy, businessové požadavky a datovou maturity ve firmě. Věnuje se datové kontrole vybraných atributů zákazníků a kontaktních osob a navrhuje jejich opravy. Obsahuje i příklad vnitrofiremní komunikace s cílem aktivně zvyšovat povědomí o datové kvalitě. Závěrem validuje dosažené výsledky a diskutuje nad důvody, které vedou k řešení datové kvality v malých a středně velkých firmách, jaké mohou být reálně dosažené efekty a jaké jsou možnosti dalšího budoucího řešení.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet